Troels’ og Nataschas hus før og efter

Vi havde selv en god idé om hvad vi gerne ville have, men manglede – efter en proces med husfirmaet på nogle måneder – nogle friske øjne til at komme i mål med noget vi var rigtig tilfredse med. – Troels og Natascha

Da Troels og Natascha kom til mig, havde de købt en grund og fundet dét typehus, som passede til den lille grund og deres ønsker. Men inden de skrev under på kontrakten med typehusfirmaet, havde de brug for en uvildig rådgiver, som kunne se på det med nye øjne. Med udgangspunkt i deres familie og ønsker til hvordan deres kommende hjem skulle være, hjalp jeg bl.a. med at justere planløsningen, så huset blev tilpasset deres behov. Justeringerne i planløsningen var således med til at gøre deres typehus personligt og skræddersyet til deres familie.


Med deres egne ord:

Det var præcis de justeringer og forbedringer, vi manglede for at føle, at huset blev helt færdigt.

Simpel 3D animation af Troels’ og Nataschas kommende hjem med de tilretninger i planen, som blev til i samarbejde med mig

Mit udgangspunkt var en tilsendt plantegning, fotos af grunden, og at de fortalte, at de har 2 mindre drenge og et 3. barn på vej. Det har således været vigtigt for dem at finde et hus med nok værelser, men også med masser af plads til fællesskab og samvær i køkken-alrummet.

Den første analyse jeg lavede, var et simpelt diagram over ”private” rum, praktiske rum og fælles rum. Her tegnede der sig et billede af, at der faktisk lå rigtig mange m2 i ”private” og praktiske rum, som ville stå tomme det meste af dagen – særligt mens børnene er små. Der lå 70 m2 i ”private” rum, mens fællesrum kun talte 45 m2.

Diagram: Privat vs. fælles / Oprindelig plantegning

Min anbefaling til Troels og Natascha var derfor, at de skulle overveje om m2 var udnyttet bedst muligt. Herefter stillede jeg 8 spørgsmål som relaterede sig til planen, og hvordan indretningen hang sammen med boligen og dens uderum. Det var bl.a. spørgsmål omkring bedre udnyttelse af gangareal, bedre opbevaring i entré samt bedre kontakt til terrassen mod sydvest.

8 nedslag i planen, hvor der lå andre muligheder og potentialer

Spørgsmålene blev herefter besvaret med konkrete forslag til ændringer i planen og beskrivelse af intentionen bag forslaget. Jeg udarbejdede flere forskellige forslag, for ofte er der flere svar og muligheder på en given udfordring. Som supplement til plantegningerne udarbejdede jeg en simpel 3D model og lavede en 3D animation, som rumliggjorde boligen.

3D animationen var en fantastisk luksus, som ikke bare bragte vores hus til live, men også gav os ekstra tanker om de beslutninger vi havde truffet.

Ændringer i planen som tog udgangspunkt i familiens behov

Entréen med plads til overtøj, tasker og 5 cykelhjelme

Entréen var i den oprindelige plan stor og rummelig, men der var ikke meget plads til overtøj, tasker, sko osv. Når man er en børnefamilie med 3 børn, er det bare mere praktisk, at alle kan komme af med deres overtøj mv. lige inden for døren. Vi gjorde derfor garderobenichen større og dybere. I stedet for at placere skabe, som kan være svære at udnytte, anbefalede jeg familien at finde en anden form for opbevaring og skjule det bag et smukt gardin. Udover at gardinet vil skabe en varm stemning til entréen, vil det også forbedre akustikken.

Soveværelse med masser af opbevaring

Selvom soveværelset er på 15 m2, var der i den oprindelig møblering ikke meget plads omkring sengen. Garderobeskabene blev afsluttet med fast vægvinge, som ville låse for en anden møblering. Jeg viste derfor flere alternativer til hvordan de stadig kunne få masser af skabsplads, men med mere luft omkring sengen.

Mere end bare et gangareal

Gangen, som fordelte til de 4 værelser, var næsten 9 m2, hvilket svarer til et helt værelse, men den tjente ikke andre funktioner end gangareal. Ved at skubbe til væggen ind til et af værelserne blev der lige pludselig plads til 6 garderobeskabe, hvor al børnenes tøj kan være. Det er både lettere at finde tøj til børnene i hverdagen, men også lettere at lægge tøj på plads, og det frigiver en masse plads på værelserne.

Værelse i relation til alrummet

I analysen mellem ”private” og fælles rum gjorde det sig også gældende, at ingen af de 4 værelser koblede sig på alrummet. Ønsket om, på sigt, at have en teenageafdeling, ville nok betyde at værelserne ville stå tomme det meste af dagen – for børn leger ofte dér hvor forældrene er. Jeg flyttede derfor døren fra et af værelserne om mod alrummet, så familien fik et ”legerum” i relation til dette.

Et samtalekøkken

I den helt oprindelige plantegning var køkkenet placeret i hjørnet mod terrassen, men familien ville gerne have køkkenet placeret mod væggen til badeværelserne. De havde selv tegnet et vinkelkøkken, da de var i tvivl om en køkken-ø kunne være der, og om der var plads til deres nuværende runde spisebord. Jeg viste på plantegningen, hvordan de både kunne få plads til køkken-ø samt deres nuværende spisebord. Hermed fik de et køkken, hvor de ikke kun stod med ryggen til fællesskabet, en terrassedør mod haven og en køkken-ø som i højere grad lægger op til at lave mad i fællesskab eller være sammen i køkkenet. 

Relationen mellem ude og inde

Alrummets sydvestlige hjørne med adgang til den store terrasse var, i mine øjne, det mest oplagte sted til køkkenet, fordi der dermed var større chance for, at familien ville bruge terrassen til at spise på. Indretningen påvirker nemlig vores adfærd, og der skal ikke større afstande eller at noget er upraktisk, før man undlader at gøre noget. Som f.eks. at tage sin frokost eller aftensmad med uden for. Jeg viste derfor Troels og Natascha indretningsforslag med køkkenet placeret dér og så ophold/stue i husets ”mørkeste” område. Jeg viste dem også hvordan køkkenet kunne placeres i det lille værelse, så de kunne få et større alrum og selv til/fravælge vægge til et 4. værelse, når behovet opstod. Men parret fastholdt køkkenets placering, og vi havde en god snak omkring fordele og ulemper. I sådan en proces har jeg stor respekt for de valg, som folk træffer, og de mange forslag jeg er kommet med, har blot bekræftet dem i deres valg. Parret har således kunne træffe beslutninger på en mere oplyst baggrund.

Familiebadet

Med tankerne ledt hen på et well ness rum, og at man kan stå ved siden af sin partner og børste tænder, kunne jeg sagtens forstå, at det var tiltalende med et stort badeværelse i tilknytning til soveværelset. Men med tre børn og én som stadig skal pusles, spurgte jeg derfor Troels og Natascha om de var sikre på fordelingen af m2 mellem de to badeværelser. For var det ikke bedre at gøre ”børnebadet” større, så de havde plads til at få alle børn i bad på samme tid? Og plads til mere opbevaring og til at de alle 5 kunne være der – på samme tid. For parret gav det meget mere mening at reducere voksenbadet og gøre børnebadet større.

Vores første møde

Jeg præsenterede analysen, spørgsmålene og forslagene til Troels og Natascha, og vi fik en god snak omkring de forskellige løsninger og muligheder. Troels og Natascha fik mulighed for efterfølgende at gennemgå materialet på egen hånd og vendte derefter tilbage med kommentarer, som jeg omsatte til nye ændringer i planen og 3D modellen.

De nye planer tilsendte jeg til dem forud for vores 2. møde, så de havde muligheden for at sætte sig ind i materialet. På vores 2. møde justerede vi i fællesskab endnu en gang planen, og herefter tegnede jeg den endelige plan, lavede en ny 3D animation og udarbejde en teknisk tegning til typehusfirmaet, så Troels’ og Nataschas ændringer let kunne omsættes til endelig tegninger.

Troels og Natascha kunne herefter tage de nye tegninger med til typehusfirmaet og skrive under på den endelige kontrakt.

Din rådgivning har betydet, at vi har fået nogle bedre og mere brugbare løsninger i vores fremtidige hus. Bl.a. skabsplads som vi vidste, at vi manglede, men ikke selv havde evnen til at finde en løsning på. Du havde ikke kun fokus på de “store linjer”, men gik også ned i detaljen i forhold til hvad de enkelte løsninger skal kunne, for at de giver mening. Du har klart tilført værdi til den planløsning, som vi egentlig troede vi var færdige med, før vi fik dig med i processen.

Mangler I også en uvildig rådgiver, som tager udgangspunkt i jeres familie og behov og hjælper jer med at komme i mål med jeres drømmebolig?

Hver eneste gang vi var i kontakt med dig, følte vi os i trygge hænder. Vi følte, at du gik meget grundigt og professionelt til opgaven og var vidende i vores dialog.

Troels og Nastascha var langt med deres boligdrømme, da de kom til mig, men jeg hjælper også, når I står med indledende tanker og overvejelser. Her kan jeg hjælpe jer med at omsætte jeres ønsker og tanker til et byggeprogram, som I kan tage med jer. Kontakt mig og hør mere om, hvordan jeg kan hjælpe jer.

…hvis du havde været med i processen tidligere – helt fra valg af typehus, ville vi helt klart hurtigere og måske bedre have kommet i mål. Du kunne i denne forbindelse have rådgivet os om valg af plantegning, da vores grund ikke er den nemmeste at placere et hus på.

”Og hvad koster det så?”, er der nok mange der spørger. For er det ikke dyrt at bruge en arkitekt? Troels’ og Nataschas rådgivningsforløb kostede 15.000 kr. inkl. moms.

Her fik de:

  • 2 personlige møder
  • Analyse af deres behov og bolig
  • Flere forskellige indretningsmuligheder, som de kunne tage stilling til
  • Efterfølgende tilretninger af indretningsforslag på baggrund af deres ønsker og valg
  • Målfaste tegninger, som de kunne tage med til typehusfirmaet
  • 3 forskellige 3D animationer gennem deres hus, som viste de forskellige indretningsforslag
  • Et kommende hjem, som er tilpasset deres behov, og hvor de føler, at huset er blevet mere personligt

Det kan helt klart godt betale sig at bruge penge på uvildig og professionel hjælp – også på dette område. Vi har jo allerede både en advokat og bankens rådgiver inde over andre dele af processen, og der er mange ting man kan bruge penge på, men her bør man altså ikke spare.